lauantai 28. elokuuta 2010

Kirjekuorikortin ohje

Tässä lupailemani ohjepostaus kirjekuorikorttiin. Kortin tekoa varten tarvitaan 12 tuumainen skräppipaperi, nauhaa ja koristeita (esim. kukkia, tarroja) oman maun mukaan. Niin ja tietysti hieman teippiä ja/tai liimaa.

Yleensä teen kortin kaksipuoleisesta paperista, että kortin sisäpuolikin olisi kuvioitu mutta yhtä hyvin kelpaavat myös yksipuoliset paperit. Paperin paksuudella ei ole kovin paljon merkitystä ja melko ohuestakin paperista saa jo aika tukevan kortin. Tässä kortissa käyttämäni Tilda-paperi oli melkein jo turhankin paksu ja sitä oli hieman vaikeampi käsitellä kuin ohuempia papereita. Mutta nyt itse ohjeen pariin.


Paperi asetetaan pöydälle kortin sisälle tuleva puoli ylöspäin ja kaikki nurkat taitetaan keskelle. Taittelua helpottaa jos paperin keskikohta on merkattu.


Tässä vaiheessa kannattaa kaksipuoleisessa paperissa tarkistaa kuvioiden suunnat taitosten alta, että valmiin kortin läpän alta paljastuu mieleinen kuvio.Tämän jälkeen paperi kiepsautetaan ylösalaisin ja taitetaan ala- ja yläreunat vastakkain.


Taitokset kannattaa viimeistellä huolellisesti ennen liimaamista/teippaamista. Viiden taitoksen ja liiman/teipin jälkeen kortti onkin jo valmis koristeltavaksi.


Itse liimaan usein boordileikkurilla leikatut suikaleet läpän reunoihin, koska ne tuovat mielestäni näyttävyyttä korttiin. Lisäksi niillä pystyy hieman paikkaamaan jos taitokset eivät olekaan sattuneet niin tasaisiksi vaan läpän ja reunan väliin on jäänyt pieni rako ;) Kortin etupuolelle kiinnitän nauhan yleensä läpän päälle kaksipuoleisella teipillä ja viimeistelen kiinnittämällä nauhan päälle kukan tai tarran koristeeksi. Tässä kaksi paperikukkaa ja haaraniitti.


Kortin takaosan voi käyttötarkoituksen tai oman maun mukaan jättää joko avoimeksi tai liimata kiinni. Tässä kortissa kiinnitin nauhan läpän alle jonka jälkeen liimasin takaosan läpän kiinni ja viimestelin läpän reunat boordisuikaleilla. Jos takaosasta tekee umpinaisen, kannattaa liimata kiinni läpän lisäksi myös kuoren reunat etteivät ne jää "töröttämään". Jos takaosa jätetään avoimeksi, kiinnitetään nauha samalla tavalla kuin eteen.


Tässä vielä valmis kirjekuorikortti rusetilla suljettuna. Tervehdyksen voi kirjoittaa suoraan kortin sisälle, jolloin kuori ja kortti tulevat "samassa paketissa". Jos haluaa käyttää tätä enemmänkin kirjekuorena niin läpän alle voi sitten sujauttaa erillisen kortin.

Sanoisin, että malli on aika monipuolinen ja pienillä jutuilla muunneltavissa. Yhtenä vinkkinä vielä mainittakoon muunnos, jossa läpät on liimattu yhteen ja taitettu etupuolelle, jolloin takaosa jää kokonaan ilman läppää ja etupuolella läppä ja reunat ovat eri väriä/kuosia. Tämä variaatio toimii parhaiten kaksipuoleisilla papereilla.

Se oli siinä. Toivottavasti en selittänyt yksinkertaista asiaa liian monimutkaisesti ;) Sitten vaan taittelemaan!

5 kommenttia:

Pia K kirjoitti...

Okei, nyt mäkin tajusin! :) On tosiaan hurjan helppo tekniikka siihen nähden, kuinka näyttävä kortista tulee!

Creomi kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta. Tämä pitää ottaa käyttöön. Edellinen sivusi on muuten aivan NAM :)

Riikka Kovasin kirjoitti...

Kiitos ohjeesta!

m kirjoitti...

kiitos ohjeesta, tätä on kyllä kokeiltava.. hääkortti on kyllä tosi kaunis, ihanat värit ja kukat!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä, nyt mäkin opin sen tekemään! :) Pari korttia väsäsin heti!